Heia Drammen er en del av det EU-finansierte klimaprosjektet NetZeroCities.
Det er tøffe tider for bier, humler og pollinerende insekter, men heldigvis er det mye du kan gjøre for å hjelpe dem med å ta siste stikk.
Humlens flukt gir lite frukt
Så mye som 30% av maten vi spiser er direkte eller indirekte avhengig av bestøvning fra bier. 30 prosent! EU-kommisjonen anslår dessuten at 87,5% av alle planteartene i Europa er avhengig av insektsbestøvning, og bienes innsats er beregnet til å være verdt 1300 milliarder kroner – hvert år! Slettes ingen dårlig bi-inntekt.
Men det er tøffe tider for våre pollinerende venner. Med pollinerende insekter mener vi for øvrig bier, humler, sommerfugler, solitære bier, honningbier, blomsterfluer, biller o.l. Og de sliter. I dag er 1 av 3 biearter, inkludert humler, rødlistet i Norge og står med andre ord i fare for å dø ut. Og enda verre: 12 av 208 biearter i Norge er trolig utryddet allerede! Insektdøden er i stor grad et internasjonalt problem, og en studie gjort i Tyskland maler et dystert bilde på situasjonen som tatt rett ut av en slags dystopisk fremtid.
Håp i horisonten
Forskere er ikke i tvil om at vi mennesker har skylda for den massive insektdøden. Tap av leveområder for insektene, spesielt kulturlandskap, får mye av skylden. Spesielt satt i kombinasjon med sprøytemidler. Samtidig har vi menneskeskapte klimaendringer og introduksjonen av fremmede arter som forstyrrer de delikate økosystemene. Også hjelper det jo ikke at hver eneste hageflekk skal se ut som gressmatta i en EM-finale.
Tar vi ikke grep vil vi stå overfor noe langt verre enn bare en dårlig bærhøst – konsekvensene for økosystemene vil være potensielt altoverskyggende. Men i det kan det også ligge et lite frø av håp! For hvis det er vi som forårsaker problemet, så er det også vi som sitter på løsningen.
Nå skal ikke vi si at du skal ut og endre landbrukspolitikken på verdensbasis, men små grep for de bittesmå kan faktisk utrette store ting for et bærekraftig miljø.
5 tiltak: Stimulerende for de pollinerende
Planting og hagearbeid
- La plenen gro: Nyslåtte plener er en ørken for pollinatorene. La kløver og blomster få litt tid på seg før du slår gresset.
- Plant mangt: Velg gjerne planter som blomstrer til ulike tider, slik som lavendel, solsikker, rødkløver og villblomster, for å gir god matforsyning til insektene.
- Unngå sprøytemidler: Bruk organiske metoder for skadedyrbekjempelse hvis mulig. Insektene trives dårlig når de bader i gift.
- Lag blomstereng: Gjør en del av hagen til en insektvennlig blomstereng.
- Plant norsk: Lokale planter er bedre tilpasset klimaet, miljøet og lokale pollinatorer.
Tilby ly og bolig
- Velkommen til insektshotellet: Bygg eller kjøp et koselig krypinn som gir ly til de små heltene.
- Ikke forstyrr: La deler av hagen være uforstyrret med pinner og viltvoksende planter.
- Etterlat rubb og stubb: Bier trenger hulrom til å bygge reir. La gamle trær og stubber stå så lenge du kan.
Vannkilder
- Start en bie-bar: Bier og insekter trenger vann, spesielt om sommeren. Sett ut grunne skåler med vann og legg steiner eller korker i vannet, slik at insektene kan lande der uten å drukne.
Bevissthet og utdanning
- Informer andre: Snakk med andre og del kunnskapen du har om viktigheten av pollinatorer og hvordan vi kan hjelpe dem. Sammen er vi mange!
- Delta i lokale prosjekter: Se om det finnes lokale initiativer som støtter pollinatorvennlige hager eller grønne områder, eller start et slikt initiativ selv.
- Start et tiltak – få tilskudd! Du kan bli bevilget ganske solide midler fra staten om du starter ditt eget tiltak for pollinerende insekter. Mer om det litt lenger ned i teksten.
Bærekraftige praksiser
- Støtt økologisk landbruk: Sprøytemidler er insektenes verste fiende, så kjøp helst økologiske produkter som er produsert uten skadelige sprøytemidler.
- Klipp sjeldnere: En god ting er verdt å si flere ganger: La plenen vokse litt lenger og inkluder gjerne blomster i plenen, for å skape et bedre habitat for insektene.
Tilskudd til ville pollinerende insekter!
Visste du at du kan søke om tilskudd til tiltak som legger til rette for pollinerende insekter? Søknadsfristen er 15. januar hvert år og virkelig gode tiltak kan få innvilget ganske saftige tilskudd. Les mer om tilskuddsordningen til Miljødirektoratet for å se hvordan du kan få midler til å pollinere ditt tiltak.
Ikke la humla suse – sammen kan vi få insektpopulasjonen på vingene igjen!
Send inn tips
Har du et smart tips for et grønnere Drammen? Send det inn!