Til hovedinnhold
drammen oversiktbilde

Snakker vi Norges grønneste kommune?

«Redusere klimautslippene med 55 % innen 2030? Er det mulig da?», tenker kanskje du. Fortvil ikke, vi er allerede godt på vei! Fra 2009 til 2020 har utslippene fra Drammenssamfunnet falt med 23 %.

For å fortsette denne gode trenden er det flere områder vi drammensere kan hente inn noen tonn CO2 på; redusere utslippene fra veitrafikk, mer ombruk og mindre forbruk, god avfallshåndtering, og fasilitere klimasmarte tiltak for næringslivet.

Og hjulene har begynt å trille. Gjennom samarbeidet mellom Drammen Kommune, Universitetet i Sørøst-Norge, Næringsforeningen i Drammensregionen og Kobla er arbeidet med kartlegging og oppstart av tiltak i gang. For som vi vet; alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe på veien mot at Drammen skal bli et lavutslippssamfunn kommende generasjoner kan nyte godt av.

Om NetZeroCities

NetZeroCities er et EU-finansiert klimaprosjekt med fokus på nullutslipp.

Formålet med prosjektet er å bistå byer over hele Europa med å overkomme barrierene de står overfor, for å bli klimanøytrale innen 2030.

Gjennom prosjektet NetZeroCities får europeiske byer hjelp og bistand til å utvikle og gjennomføre effektive miljøtiltak for å redusere klimagassutslippene. Det store målet er klimanøytralitet i de utvalgte byene, som er en av vår tids største og viktigste utfordringer.

Drammen er en av få utvalgte pilotbyer i NetZeroCities og har dermed en unik mulighet til å bli et klimaforbilde for resten av landet.

Heia Drammen er plattformen som vil inneholde alt av artikler, tips og informasjon rundt nullutslippsprosjektet i Drammen. Tanken er at nettsiden vil fungere som en inspirasjonskilde for å ta grønne grep for fremtiden og samtidig innenfor hovedtemaene Hverdag, Næringsliv og Helse.

Sirkulære forretningsmodeller og utnyttelse av solenergi

Dette pilotprosjektet danner et viktig grunnlag for at næringsliv ble valgt som et sentralt tema. Prosjektet fokuserer på gjenbruk av byggematerialer og solenergi, med utvikling av sirkulære forretningsmodeller og lokale energisamfunn.

Næringsforeningen i Drammen jobber aktivt med disse initiativene gjennom prosjektet «Grønn Vekst». Arbeidet bidrar til å posisjonere Drammen som en sirkulær hovedstad og legger til rette for grønn industri og bærekraftig vekst.

Kontakt

Ingebjørg Weselka Tofte
Prosjektleder

Telefon: 976 93 189
E-post: send e-post

skredder drammen

Vinn-vinn med ombruk

Dette pilotprosjektet fokuserer på å endre forbruksvaner i hverdagen ved å fremme delingsøkonomi, reparasjon og ombruk gjennom løsninger som Fikseriet. Ved å tilby plattformer for deling og gjenbruk, oppmuntres drammensere til å redusere sitt klimafotavtrykk, som ved å delta på bruktmarked.

Prosjektet ser også på hvordan bildeling og alternative transportformer kan bidra til mindre bilbruk og lavere CO2-utslipp. Målet for pilotprosjektet er å gi et sett med konkrete verktøy som inspirerer til en klimasmart og bærekraftig livsstil.

Kontakt

Ingebjørg Weselka Tofte
Prosjektleder

Telefon: 976 93 189
E-post: send e-post

VR dame i naturen

Fremme helse gjennom teknologi

Dette pilotprosjektet ser på hvordan digital teknologi kan være en viktig bidragsyter til å fremme både helse og miljøengasjement. Ved hjelp av mobilapper og VR vil prosjektet motivere drammensere til å bruke byens blå og grønne områder, samtidig som det kombinerer natur og teknologi for en sunn livsstil.

Forskere ved Universitetet i Sørøst-Norge undersøker også hvordan disse verktøyene kan fremme psykologisk velvære og miljøbevisst adferd. Under Forskningsdagane på USN ble det blant annet arrangert et VR-eksperiment og mulighet til å prøve en helsemotivator-app.

Kontakt

Ingebjørg Weselka Tofte
Prosjektleder

Telefon: 976 93 189
E-post: send e-post